Šta su papilomi?
Papilomi su zapravo izraštaji na koži. Poznati su kao “viseće bradavice“. Papilomi mogu biti pojedinačni, ali ih često ima više, veličine su oko 2-3 milimetra, na tankoj peteljci. Obično ne daju nikakve tegobe osim u slučaju hronične iritacije ili ako se povrede.

Koja je njihova najčešća lokalizacija?
Papilomi se najčešće formiraju po vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima. Obično su kupastog oblika boje normalne kože ili nešto tamnije. Pacijenti ih ponekad mešaju sa mladežima, bradavicama ili keratozama.

Kako papilomi nastaju?
Uzrok nastanka papiloma su humani papiloma virusi. Infekcija ovim virusom je moguća pri neposrednom kontaktu. Vreme od kontakta virusom do pojave papiloma je od 3 do 6 meseci. Predisponirajući faktori za pojavu papiloma su gojaznost, hormonski disbalans i hronična iritacija. Obzirom na virusno poreklo postoji mogućnost samostalnog širenja po telu sa jednog mesta na drugo i prenošenja virusa drugim osobama.

Zašto papilome treba lečiti?
Uklanjanjem papiloma se sprečava njihovo dalje širenje po koži jer su virusnog porekla i lako se rasejavaju. Takođe je veoma bitan i estetski aspekt lečenja jer koža sa papilomima izgleda grubo i neuredno, a njihovim odstranjivanjem se ponovo dobija zdrava koža.

Kako se papilomi uklanjaju?
Metode lečenja papilloma su tečni azot, elektrokauterizacija, odstranjivanje laserom ili radiotalasima.. Na osnovu obimnih studija radiotalasna metoda je pokazala veliku efikasnost – procenat izlečenja je 97 %. Osim efikasnosti radiotalasi daju i dobar estetski rezultat jer se papilomi otklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom, bezbolno, uz korišćenje anestetika u obliku kreme.